Konkurs kulinarny „Czerwone Jabłuszko”

Opublikowano: 9 sierpnia 2017

konkurs10-06-2014Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym „Czerwone Jabłuszko”, który realizowany jest w ramach projektu „Jarmark Wiejski – Czerwone Jabłuszko” dofinansowanego z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 

 

 

 

 

Organizatorem konkursu jest Gmina Bartoszyce. Prezentacja konkursowa i degustacja produktów kulinarnych odbędzie się w dniu 17 września 2017 r. podczas „Jarmarku Wiejskiego – Czerwone Jabłuszko” organizowanego w Kinkajmach. Tego samego dnia nastąpi rozstrzygnięcie konkursu o godz. 17.00.

Konkurs adresowany jest do grup formalnych, nieformalnych i osób fizycznych z terenu gminy Bartoszyce.

Przystąpienie do konkursu następuje poprzez zapoznanie się z regulaminem konkursu oraz wypełnienie i dostarczenie do siedziby Organizatora – Urząd Gminy Bartoszyce, Plac Zwycięstwa 2, 11-200 Bartoszyce, formularza zgłoszeniowego osobiście, drogą pocztową lub elektroniczną na adres e.izdebska@gmina-bartoszyce.pl (w ostatnim przypadku podpis na karcie zgłoszeniowej zostanie złożony w dniu rozstrzygnięcia konkursu), dostępnego na stronie www.gmina-bartoszyce.pl najpóźniej do dnia 14 września 2017 r.

Produkty kulinarne przygotowywane są w dwóch kategoriach: danie główne, deser i nalewka. Produkty kulinarne przygotowywane są z użyciem jabłka. Produkt kulinarny, który przygotowany zostanie bez użycia jabłka podlega dyskwalifikacji. Wyłączone z tego obowiązku są nalewki. Uczestnicy muszą przygotować minimum jeden produkt kulinarny (bez względu na kategorię).

Oceny potraw dokona trzyosobowa Komisja Konkursowa powołana przez Organizatora.

Każda potrawa oceniona zostanie wg. następujących kryteriów:

– smak,

– oryginalność (innowacyjne połączenie produktów, metoda, sposób wykonania, oryginalna nazwa)

– estetyka (sposób serwowania, kolorystyka, wrażenie ogólne).

 

Komisja konkursowa przyzna następujące nagrody:

W kategorii danie główne:

Za zajęcie I miejsca – nagroda o wartości 1000 zł.

Za zajęcie II miejsca – nagroda o wartości 800 zł.

Za zajęcie III miejsca – nagroda o wartości 500 zł.

W kategorii desery i nalewki:

Za zajęcie I miejsca – nagroda o wartości 1 000 zł.

Za zajęcie II miejsca – nagroda o wartości 800 zł.

Za zajęcie III miejsca – nagroda o wartości 500 zł.

Warto? Warto!