Stworzyli przyjazne sobie miejsce

Opublikowano: 2 sierpnia 2018

Solidna, drewniana o powierzchni 35 m2, wiata stanęła na placu w Wirwiltach. To jeden z rezultatów projektu „Zielony zakątek Młynówki”. Na działania projektowe dofinansowanie otrzymało Stowarzyszenie Wspólny Dom Na Rzecz Mieszkańców Gminy Bartoszyce w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 dla operacji realizowanych w ramach projektu grantowego. Oprócz wiaty, stowarzyszenie zorganizowało spotkanie informacyjne „Jak ja mogę chronić przyrodę”, konkurs plastyczny dla dzieci „Ptaki z nad rzeki Młynówki” oraz konkurs wiedzy „Wiem, gdzie mieszkam”.

Ukoronowaniem wspólnej pracy, był zorganizowany przez mieszkańców festyn rodzinny. Nie zabrakło uroczystego tortu, a nawet dwóch, gier i zabaw zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.

– Chciałabym serdecznie podziękować wszystkim, którzy dołożyli starań, abyśmy mogli postawić we wsi wiatę i stworzyć miejsce do wspólnej integracji – mówi sołtys Marzanna Domoradzka.